Настани

УТРЕНА БОГОСЛУЖБА СО ЧИТАЊЕ НА 12 ЕВАНГЕЛИЈА ЗА ХРИСТОВИТЕ СТРАДАЊА И ИЗНЕСУВАЊЕ НА РАСПЕТИЕТО ХРИСТОВО ВО МАНАСТИРОТ ВО КИНГ ЛЕЈК

На 02. 05. 2024 година, во Светиот и Велики четврток од Страсната седмица, во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, игуменот на манастирот, отецот Гаврил (Галев) отслужи утрена богослужба со читање на 12 евангелија за Христовите страдања и го изнесе Распетието Христово. На богослужението учество зеде мноштво верен народ.

БЕСЕДА ЗА ВЕЛИКИ ПЕТОК – РОДИОН ПУТЈАТИН

Молчи устата на Спасителот, не зборува јазикот, ами говори срцето Негово. Чуј што ти порачува срцето на Спасителот: – Гледаш ли колкава е мојата љубов спрема тебе! Ти постојано стравуваш за своето спасение. Јас лежам мртов, Јас умрев за твоето спасение. А ти пак мислиш дека твоето спасение е незвозможно. Зарем ќе очајуваш? Да, јас однапред знаев, уште пред да се родиш дека ти ќе се сомневаш и ќе очајуваш …

УТРЕНА БОГОСЛУЖБА СО ЧИТАЊЕ НА 12 ЕВАНГЕЛИЈА ЗА ХРИСТОВИТЕ СТРАДАЊА И ИЗНЕСУВАЊЕ НА РАСПЕТИЕТО ХРИСТОВО ВО ЕПИНГ

На 02. 05. 2024 година, во Светиот и Велики четврток од Страсната седмица, во црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, старешината на храмот јереј Климент Станковски отслужи утрена богослужба со читање на 12 евангелија за Христовите страдања и го изнесе Распетието Христово. На богослужението учество зеде мноштво верен народ.

БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЈА И СВЕТА ТАЈНА ЕЛЕОСВЕШТЕНИЕ (МАСЛОСВЕТ) ВО РОКДЕЈЛ

На 02. 05. 2024 година, во Светиот и Велики четврток од Страсната седмица, кога Светата Црква си спомнува за Тајната Вечера на Господ Исус Христос со учениците, во црковната општина „Света Петка“ во Рокдејл, старешината на храмот јереј Владо Недески служеше вечерна Василиева литургија. На Литургијата, учество зеде мноштво верен народ, кој му се заблагодари на Бога и се причести со Светите Христовите Тајни. По отслужената Литургија се изврши Светата …