Еднодневна екскурзија во организација на Македонската православна младина на Австралија (МОYA) до манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк (Викторија)

Денес, на 17. 03. 2018 година, кога Светата Црква го празнува споменот на  Преподобен Герасим; Светите маченици Павле и Јулијана; Свети Јаков Постник, во организација на Македонската православната младина на Австралија (MOYА) се организираше еднодневна екскурзија до манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, каде, најпрво, учесниците  присуствуваа на Светата Литургија и се причестија со Светите Христови тајни. По Литургијата  присутните заедно со Архимандритот Гаврил (Галев)  и презвитерот Климент Станковски, …

П О К А Н А

МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА (МПЦ-ОА) МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА МЛАДИНА НА АВСТРАЛИЈА (МОYА)   Возљубени во Господа, ние како раководство на Македонската православна младина на Австралија (МОYА) ја имаме особената чест да Ви ја доставиме следната:   П О К А Н А   Ве покануваме на Света Божествена Литургија, пикник за децата во манастирот и прошетка до блискиот водопад и синаксис Литургијата ќе се одржи на 17-ти март (сабота) 2018 …

Одржан македонскиот православен духовен семинар во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, Мелбурн (Викторија)

 На 23. 12. 2017, кога Светата Црква ги празнува светите маченици Мина, Ермоген и Евграф; Преподобна Ангелина и Св. Јован Деспот; Светиот маченик Гемел; Преподобен Тома Дефуркин, во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, игуменот на манастирот, архимандритот Гаврил (Галев) во сослужение на протојереј – ставрофор Ефтим Бетински и на ерејот Владо Недески отслужи Света Златоустова Литургија. На Литургијата учество зеде мноштво народ,  кој се причести со Светите Христови …

П О К А Н А

МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА (МПЦ-ОА) МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА МЛАДИНА НА АВСТРАЛИЈА (МОЈА)    Возљубени во Господа, ние како раководство на Македонската православна младина на Австралија (МОЈА) ја имаме особената чест да Ви ја доставиме следната:   П О К А Н А   Ве покануваме на Македонскиот православен духовен семинар на тема:   „Православната црквата во современиот свет (проблеми, решенија и предизвици)“   Семинарот ќе се одржи на 23-ти …

Генерално собрание и избор на ново раководство на МОYА (Македонска православна младина на Австралија)

МОYA (Macedonian Orthodox Youth of Australia), или Македонска православна младина на Австралија, на својот редовен генерален состанок одржан на 29.06.2017 година го изгласа своето ново раководство на органицазијата. За председател едногласно беше изгласан  Отец Гаврил Галев, а за негов заменик и потпретседател Ананија Ананиевски. Потоа за секретарка беше изгласана Даниела Затаракоска, а за благајник Елена Марушевска. Целта на MOYA е да организира и да присуствува на духовни патувања, да присуствува во активности и да …