УТРЕНА БОГОСЛУЖБА СО ЧИТАЊЕ НА 12 ЕВАНГЕЛИЈА ЗА ХРИСТОВИТЕ СТРАДАЊА И ИЗНЕСУВАЊЕ НА РАСПЕТИЕТО ХРИСТОВО ВО МАНАСТИРОТ ВО КИНГ ЛЕЈК

На 02. 05. 2024 година, во Светиот и Велики четврток од Страсната седмица, во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, игуменот на манастирот, отецот Гаврил (Галев) отслужи утрена богослужба со читање на 12 евангелија за Христовите страдања и го изнесе Распетието Христово. На богослужението учество зеде мноштво верен народ.

УТРЕНА БОГОСЛУЖБА СО ЧИТАЊЕ НА 12 ЕВАНГЕЛИЈА ЗА ХРИСТОВИТЕ СТРАДАЊА И ИЗНЕСУВАЊЕ НА РАСПЕТИЕТО ХРИСТОВО ВО ЕПИНГ

На 02. 05. 2024 година, во Светиот и Велики четврток од Страсната седмица, во црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, старешината на храмот јереј Климент Станковски отслужи утрена богослужба со читање на 12 евангелија за Христовите страдања и го изнесе Распетието Христово. На богослужението учество зеде мноштво верен народ.

БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЈА И СВЕТА ТАЈНА ЕЛЕОСВЕШТЕНИЕ (МАСЛОСВЕТ) ВО РОКДЕЈЛ

На 02. 05. 2024 година, во Светиот и Велики четврток од Страсната седмица, кога Светата Црква си спомнува за Тајната Вечера на Господ Исус Христос со учениците, во црковната општина „Света Петка“ во Рокдејл, старешината на храмот јереј Владо Недески служеше вечерна Василиева литургија. На Литургијата, учество зеде мноштво верен народ, кој му се заблагодари на Бога и се причести со Светите Христовите Тајни. По отслужената Литургија се изврши Светата …

ПРЕЖДЕОСВЕШТЕНА ЛИТУРГИЈА НА ВЕЛИКА СРЕДА ВО РОКДЕЈЛ

На 01. 05. 2024 година,  во светата и велика Среда од Страсната седмица, во црковната општина „Света Петка“ во Рокдејл, старешината на храмот јереј Владо Недески отслужи Литургија на претходноосветени дарови. На Литургијата, учество зеде верен народ, кој му се заблагодари на Бога и се причести со Светите Христовите Тајни.

ЦВЕТНИЦИ ВО МАНАСТИРОТ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ВО КИНГ ЛЕЈК, МЕЛБУРН (ВИКТОРИЈА)

„Од устата на младенците и девојчињата си ја создал похвалата Своја, заради непријателите Твои, за да го срушиш непријателот и одмазникот“ (Псалм 8,2)  На 28. 04. 2024 година, во Шестата недела од Великиот пост, кога Светата Црква го празнува празникот Влегувањето Христово во Ерусалим – Цветници, во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, игуменот на манастирот, отецот Гаврил (Галев) отслужи Света Литургија. На Светата Литургија, верниот народ се причести …