On the last judgment! – Metropolitan Nahum / На Страшниот суд! – Митрополит Наум

Children, take note, the questions  we will have to answer at the Last Judgment do not refer at all to the faith and the Church we belong to, the state, the nation and the party, or our personal sins, but to the concrete personal deeds of charity (ie how merciful we are). When the Lord Jesus was hungry, did we give Him to eat; When  the Lord was thirsty, did …

СИМВОЛОТ НА ВЕРАТА

Верувам во Единиот Бог Отец, Вседржител, Творец на небото и на земјата и на сè видливо и невидливо; И во Единиот Господ Иисус Христос, Синот Божји, Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови ; Светлина од Светлина, вистински Бог од Бога вистински, роден, нестворен, единосуштен на Отецот, преку Кого сè станало; Кој заради нас луѓето и заради нашето спасение слезе од небесата и се воплоти од Светиот Дух …

Господовата молитва

„ Оче наш “ ( Матеј 6, 9-13 и Лука 11, 2-4 ) Оче наш, Кој си на небесата, да се свети името Твое, да дојде царството Твое, да биде волјата Твоја, како на небото, така и на земјата. Лебот наш насушен дај ни го денес и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должниците, и не воведувај нè во искушение, но избави …

Крстниот знак

Светиот апостол Павле им пишува на Коринтјаните : Јудејците сакаат знаци, а Елините бараат мудрост, додека ние Го проповедаме Христа Распнатиот, Кој за Јудејците е соблазна, а за Елините безумство ( Кор. 22/23 ) Крстот Христов е знак и мудрост. Знак и мудрост на божественото учење со кое се победува деструкцијата што во светот и луѓето ја внесува гордоста и нејзината најманифестирана димензија : гревот. Формалното означување со крстниот знак …