Христос воскресе! – Митрополит Тимотеј

Драги браќа и сестри, Во овој свет ден, кога целиот свет, видливиот и невидливиот Го прославува Началникот на животот и Победителот на смртта, срдечно ве поздравувам со пасхалниот восклик Христос воскресе! Прославувајќи го овој ден како празник над празниците и торжество над торжествата, со особена духовна радост си спомнуваме за искупителните подвизи на Спасителот на светот, Неговите крстни страдања и светлото Воскресение. Велигден, тоа не е некоја убава легенда, ниту, …

PALM SUNDAY – Metropolitan Timotej / Беседа за празникот Цветници – Митрополит Тимотеј

In the name of the Father, the Son, and the Holy Spirit. Dear brothers and sisters, The Eternal God, to whom the heavens are the throne and the earth is the foothold, Who Became Man for the sake of our salvation, enters Jerusalem today. He enters Jerusalem by riding a small donkey, as prophesied by the prophets of the Old Testament. We heard the following story from the Evangelical reading …

Беседа во неделата на света Марија Египетска – Митрополит г. Тимотеј

In the name of the Father, the Son, and the Holy Spirit. Dear brothers and sisters, In today’s Gospel reading, read from the Holy Liturgy, our Saviour Lord Jesus Christ, tells His disciples that suffering is coming upon Him. He will have to contend with condemnation, crucifixion, followed by resurrection on the third day. His disciples show no interest, even less, some kind of compassion for His (impending) suffering. Instead …

Беседа за Крстопоклона недела – митрополит Тимотеј / Sermon for Sunday of Adoration of the Cross – Metropolitan Timothy

Во името на Отецот и Синот и Св. Дух!   Драги браќа и сестри, Оваа недела, која преставува средина на Великата Четириесетница, уште се нарекува Крстопоклона недела, затоа што за време на Утрената, светиот Крст се изнесува на поклонение насреде црква. Во Светото писмо, нашиот Спасител, Господ Исус Христос, вели: „Кој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, и нека го земе крстот свој и нека оди …

Беседа за Втората недела од Велики Пост – На Свети Григориј Палама – Митрополит г. Тимотеј

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   Драги браќа и сестри!   Денес светата Православна Црква го прославува споменот на свети Григориј Палама. Црквата го нарекува   чудотворец и светилник на православието, тврдина и учител на црквата, непобедлив богослов над богословите, пофалба на солунјаните,  благодатен поборник и молитвеник пред Бога за нашите прегрешенија – воопшто црквата  немала доволно зборови да го опише неговиот свет и благоугоден живот, и …