ВЕЛИКА САБОТА

Денес адот стенкајќи вика: Подобро ќе ми беше
ако не го примев родениот од Марија; оти, кога дојде
при мене, моќта ми ја разурна, вратите бакарни ги
скрши, душите што порано ги држев, бидејќи е Бог,
ги Воскресна. Слава му, Господи, на Твојот крст и на
Твоето восресение.
(Стихира на Господи, повикав, на Вечерна на Велика Сабота)

На 27.04.2019 година, на Велика Сабота, кога си спомнуваме за Христовото слегување во Адот, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, беа отслужени Свети Божествени Литургии, на кои верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.