ВЕЛИКИ ПЕТОК – ВЕЧЕР

Оној што некојгаш ја затвори бездната,
сега мртов се гледа и, завиткан во смирна и плаштаница,
Бесмртниот како смртен во гроб се полага; а жените,
плачејќи горчливо, дојдоа да Го помазат со миро, викајќи:
Оваа сабота е најблагословена, зашто во неа Христос,
заспан, по три дена ќе воскресне.
(Кондак, глас 6. на Утрена на Велика Сабота)

На 26 .04 .2019 година, вечерта на Велики Петок, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија, беа отслужени Утрени богослужби со чинот на оплакување и погребение на Спасителот наш Господ Исус Христос.