ОБРЕЗАНИЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И СВ. ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ

Господарот на вселената трпи обрезание и, како до-
бар, ги отстранува човечките прегрешенија; денес
на светот му дава спасение, а во висините се радува
и Создателовиот светлоносен ерарх и божествен Хри –
стов тајник Василиј.
(Кондак на празникот, глас 3)

На 14.01.2019 година, денот кога го празнуваме Обрезанието по тело на Господ наш Исус Христос и светиот Василиј Велики, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија беа отслужени Свети Божествени Литургии, на кои верниот народ се причести со СветитеХристови Тајни.