СРЕТЕНИЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

Исполнувајќи го словото на Законот, во овој ден
Човекољубецот се принесува во храм и на своите
стари раце Го прима старецот Симеон, викајќи: Сега
ме отпушташ кон ондестраното блаженство, бидејќи
денес, обложен со смртно тело, Го видов Господа, Кој
со животот и со смртта владее.
(Хвалитна стихира на Утрена на Сретение на Господ Исус Христос)

 

На 15. 02. 2019 година, денот кога го прославуваме празникот Сретение на Господ Исус Христос, во храмовите на Австралиско – сиднејската епархија беа отслужени Свети Божествени Литургии, на кои верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.