Акатист кон Иконата Три Радости

Кондак 1 Пред Тебе, Избрана Војвотко, нема да престанат нашите молитви*, Сесвета Дево Која си го родила Спасот на душите наши – вечната Радост. Ослободи не` од секакво униние и очајание за да Ти пееме: Радуј се Радост наша, Ти која на рацете Свои ја носеше Радоста на сиот свет! Икос 1 Откривајќи ја вечната тајна, Пренепорочна Дево, бестелесниот Архистратиг Гаврил со страв Ти говореше:„Радуј се Благодатна, Господ е со …

Акатист кон преподобната и богоносна мајка наша Параскева

Кондак 1 Избрана од Господа да бидеш светол зрак на Црквата, преподобна мајко Параскево, со своето житие, на ангелите слично, на сиот свет му светиш како пресветло сонце и си се јавила како исцелителка на оние кои се во телесни и духовни болести. Затоа со вера ти пееме: Радуј се, Утехо на ожалостените, преподобна мајко наша Параскево! Икос 1 Покажувајќи ангелска ревност, достојна за восхит, си го украсила својот земен …