РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ВО ЦРКВАТА СВ. ПЕТКА ВО РОКДАЕЛ – СИДНЕЈ, СТРАСНА НЕДЕЛА И ВЕЛИГДЕН / EASTER SCHEDULE OF THE SERVICES FOR HOLY WEEK

EASTER SCHEDULE OF THE SERVICES FOR HOLY WEEK

 

12 April – GREAT WEDNESDAY:

Presanctified Liturgy @ 9:00 am

13 April – GREAT THURSDAY:

DIVINE LITURGY of St.Basil the Great with holy anointment oil @ 9:00 am

7:00 pm:  READING OF THE 12 GOSPELS  and The bringing out of the Holy Cross

14 April – GREAT FRIDAY:

Vespers with the bringing out of the shroud (plashtanica) (Strict fast) @ 9:00 am

Matins – BURIAL OF THE SHROUD @ 7:00 pm:

15 April  GREAT SATURDAY:

DIVINE LITURGY of St.Basil the Great with holy communion @ 9:00 am

15/16 April  SATURDAU/SUNDAY

Sunday Paschal midnight service @ 11:00 pm:

                HOLY PASCHA- EASTER  PASCHAL  DIVINE LITURGY with holy communion

16 April  SUNDAY

Multilingual reading the Holy Gospels @ 9.00 ам

 

Christ is Risen! Indeed He is Risen!!!

 

РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА СТРАСНАТА НЕДЕЛА И ВЕЛИГДЕН

 

12 Април , СРЕДА 

Божествена Литургија на Предосветените дарови – 9:00

13 Април, ГОЛЕМ ЧЕТВРТОК

Литургија на свети Василиј Велики 9:00

Читање на 12те СТРАДАЛНИ ЕВАНГЕЛИЈА и Изнесување на Крстот19:00

14 Април, ГОЛЕМ ПЕТОК

Изнесување знесување на Плаштаница9:00

Оплакување на Спасителот Господ Исус Христос – 19:00

15 Април, ГОЛЕМА САБОТА

Света Василиева Литургија со причест – 9:00

15/16 Април – ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН:

Литија околу храмот и објава на Христово Воскресение, со Литургија на Св. Јован Златоуст и причест – 23:00

16 Април, Недела –Вечерна со Читање на Евангелијата на разни јазици – 9:00

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА – НАВИСТИНА ВОСКРЕСНА!!!