СООПШТЕНИЕ: РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ 2017 ГОДИНА во Соборниот епархиски храм на Македонската православна црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Сиденхам, Мелбурн

 • 04.2017 – НЕДЕЛА – ЦВЕТНИЦИ
 • Света Божествена Литургија, почеток во 9,00 наутро.
 • 04.2017ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК
 • Света Божествена Василиева Литургија, почеток во 9,00 наутро. По Литургијата ќе се отслужи Општ Маслосвет;
 • ВЕЧЕРТА – Утрена богослужба со читање на 12 Евангелија за Христовите страдања, ИЗНЕСУВАЊЕ НА РАСПЕТИЕТО ХРИСТОВО, почеток во 7.00 часот навечер.
 • 04.2017ВЕЛИКИ ПЕТОК
 • ЦАРСКИ ЧАСОВИ со ВЕЧЕРНА Богослужба и ИЗНЕСУВАЊЕ НА ПЛАШТАНИЦАТА, почеток во 9.00 часот наутро;
 • ВЕЧЕРТА – УТРЕНА Богослужба со ОПЕЛОТО ХРИСТОВО И ВРТЕЊЕ ОКОЛУ ЦРКВАТА, почеток во 7.00 часот навечер.
 • 04.2017ВЕЛИКА САБОТА
 • Света Божествена Василиева Литургија, почеток во 9.00 часот наутро;
 • ВЕЛИКА САБОТА ВЕЧЕРТА – ВОСКРЕСЕНСКА БОГОСЛУЖБА – Предутрена, Опход околу храмот и Света Божествена Златоустова Литургија, почеток во 11.15 часот навечер.
 • 04.2017 – (НЕДЕЛА)ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН
 • Вечерна Велигденска Богослужба (Второ Воскрсение) , почеток во 9.00 часот наутро.
 • 04.2017 – ПОНЕДЕЛНИКВТОР ДЕН ВЕЛИГДЕН
 • Света Божествена Златоустова Литургија – почеток во 9.00 часот наутро.
 • 04.2017 – ВТОРНИКТРЕТ ДЕН ВЕЛИГДЕН
 • Света Божествена Златоустова Литургија – почеток во 9.00 часот наутро.

За парохијаните кои имаат желба да се причестат, ПРИЧЕСНА ќе има: на Велики Четврток наутро, на Велика сабота наутро, на самиот ден Велигден: ноќта и утрото по богослужбата.

 

Христос воскресна – навистина воскресна!

 

известува:

Старешината на храмот,

протојереј-ставрофор Ефтим Бетински