ИСТОЧЕН ПЕТОК – БАЛАКЛИЈА

Во Цариград во V век, во близина на таканаречената „Златна Порта“ постоело место полно со кипариси и чинари, уште одамна посветено на Пресвета Богородица. Во шумичката постоел извор, исто така одамна познат како источник на чуда. Со текот на времето местото обраснало со грмушки, а водата исчезнала во калта. Само влажноста на земјиштето навестувала дека постои извор. Еднаш војникот Лав Маркел минувајќи низ тоа место наишол на беспомошен патник, слеп …

GREAT AND HOLY THURSDAY / ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

The importance of this significant day of the Holy Week is that on this day the Lord established the two important mysteries for our salvation: The Holy Eucharist (at the Mystical Supper: “Take, eat, this is my Body which is broken for you for the remission of sins! Drink of it, all of you. This is My Blood, which is shed for you and for many, for the remission of …

Веронаука во просториите на “Македонскиот Културен Центар” при црквата “св. Георгиј и Пресвета Богородица” во Епинг, Мелбурн

Во Четрвток на 29ти Февруари во просториите на “Македонскиот Културен Центар” при црквата “св. Георгиј и Пресвета Богородица” во  Епинг – Мелбурн, отец Гаврил (Галев) одржи предавање на тема: „Правилното Познавање на Православната Вера и Живеење” (прв дел). Во првиор дел, од предвидените неколку предавања, се зборуваше за теориите на потеклото и смислата на животот. Зошто Православната Вера и Црква е едиствено точна и исправна. Потребата од познавањето православното исповедување …

Nativity of Christ in Cabramatta, Sydney ~ Рождество Христово во Кабрамата, Сиднеј

O Christ Our God, You dwelt in a cave, and a manger contains You! Magi and shepherds worshiped You, fulfilling the prophet’s forecasts. Angels marveled and cried out: “Glory to Your condescension, O You, the only Lover of mankind! О, Христе Боже наш, си живеел во пештера, а јасли Те содржи! Ти се поклонија мудреците и пастирите, исполнувајќи ги пророчките прогнози. Ангелите се восхитуваа и извикуваа: „Слава на Твоето снисходење, …

The Nativity of Christ in New Castle ~ Рождество Христово во Њукасл

Today the Virgin gives birth to the Transcendent One,  and the earth offers a cave to the Unapproachable One!  Angels with shepherds glorify Him. The wise men journey with a star, since for our sake the Pre-Eternal God was born as a young Child Дева денес Го раѓа Предсуштествениот, и земјата Му нуди пештера на Непристапниот. Ангелите со пастирите Го славословат, а мудреците со ѕвездата патуваат, оти заради нас се …