ЈУБИЛЕЈ 65 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕ И 35 ГОДИНИ АРХИЕРЕЈСКО СЛУЖЕЊЕ НА МИТРОПОЛИТОТ ТИМОТЕЈ

Црквата, според својата структура, е богочовечки организам, кој е складен само тогаш кога сите негови служби и дарови се во меѓусебна согласност. Затоа и апостолот Павле вели: „И не може окото да и рече на раката: Не си ми потребна, ниту, пак, главата на нозете: Не сте ми потребни… за да нема расправии во телото, а органите подеднакво да се грижат едни за други (1Кор. 12, 21-25). Единството на Црквата е евхаристиско, …

ОСВЕТУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКАТА АВСТРАЛИСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА „УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“ – СИДЕНХАМ, МЕЛБУРН (ВИКТОРИЈА)

Македонската Австралиска Православна Црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Сиденхам – Мелбурн беше изградена едниствено со доброволни парични даренија и доброволна работна рака од православните Македонци кои што живеат во Западните предградија на Мелбурн, по иницијатива и големо залагање на Управните Одбори кои во текот на изминатиот дваесетгодишен период се менувале на секои две години, плус две. Со решение на актуелниот Управен одбор под водство на претседателот Владо Трпчевски, на …

ОСНОВАЧКО СОБРАНИЕ НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЗА АВСТРАЛИЈА

Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимитеј, на покана од Македонската Австралиска Православна Црковна Општина „Успение на Пресвета Богородица“ од Сиденхам, Мелбурн, во периодот од 13.01.2015 до 1.02.2015 година, во придружба на епархискиот ѓакон, протоѓаконот Николче Ѓурѓиноски, престојуваше во Австралија, во канонска визитација на црковните општини што Светиот Архиерејски Синод на МПЦ – ОА по донесената одлука во месец декември 2012 година ги прифати да бидат под канонска јурисдикција и директна …