Вечерна богослужба по повод празнувањето на споменот на свети Василиј Велики, архиепископот Кесариски во храмот „Свeти Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

На 13. 01. 2024 година, во предвечерието, кога Светата Црква го празнува Обрезание на Господ Исус Христос и споменот на Свети Василиј Велики, архиепископ Кесариски, во црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, отец Гаврил (Галев) во сослужение на старешината на храмот, јерејот Климент Станковски служеше Вечерна богослужба. На Вечерната богослужба учество зеде мноштво народ, кој ја имаше несекојдневната можност да се поклони на светите мошти на свети …

Holy Divine Liturgy on the occasion of the celebration of our Holy Venerable Father Gavril Athonite, Bishop of Velica, held at the Monastery of “St Clement of Ohrid” in Kinglake, Melbourne, Victoria

On January 12, 2024, when the Holy Church celebrates the memory of: Venerable Gavril (Gabriel) of Velica; Holy Martyr Anisia; Venerable Theodora of Constantinople; Holy Apostle Timon; Venerable Theodora of Caesarea; The Venerable Martyr Gideon; Saint Dionysius of Zakynthos, in the monastery of “Saint Clement of Ohrid” in King Lake Victoria, the Abbot of the Monastery, Father Gavril (Galev) together with the Very Reverend Jovan Dimitrov from the Russian Orthodox …

Света Божествена Литургија по повод празнувањето на споменот на Светиот преподобен отец наш Гаврил Светогорец, епископот Велички во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, Мелбурн (Викторија)

На 12. 01. 2024 година, кога Светата Црква го празнува споменот на + Преподобен Гаврил Велички; Светата маченичка Анисија; Преподобна Теодора Цариградска; Светиот апостол Тимон; Преподобна Теодора Кесариска; Преподобниот маченик Гедеон; Свети Дионисиј Закински, во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, игуменот на манастирот, отецот Гаврил (Галев) во сослужение на протојерејот Јован Димитров од Руската Задгранична Православна Црква отслужи Света Божествена Литургија. На Светата Литургија, верниот народ се причести …

Вечерна богослужба по повод празнувањето на споменот на Светиот преподобен отец наш Гаврил Светогорец, епископот Велички во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, Мелбурн (Викторија)

 На 11. 01. 2024, во предвечерието, кога Светата Црква го празнува споменот на + Преподобен Гаврил Велички; Светата маченичка Анисија; Преподобна Теодора Цариградска; Светиот апостол Тимон; Преподобна Теодора Кесариска; Преподобниот маченик Гедеон; Свети Дионисиј Закински, во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, игуменот на манастирот, отецот Гаврил (Галев) во сослужение на јерејот Климент Станковски отслужи Вечерна богослужба. На Вечерната богослужба учество зеде мноштво народ, кој имаше можност да се …

Споменот на светиот архиѓакон и првомаченик Стефан литургиски прославен во храмот „Свeти Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

На 09. 01. 2024 година, кога ги празнуваме Светиот првомаченик и архиѓакон Стефан; Преподобните маченици Теодор и Теофан Начертани, во црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, отец Гаврил (Галев) во сослужение на старешината на храмот, јерејот Климент Станковски служеше Света Златоустова Литургија. На Светата Литургија, верниот народ се причести со Светите Христови Тајни. По Литургијата беа благословени лебните приноси.