Jesus Prayer – Prayer of the Heart

The Jesus Prayer is very simple, but so strong in same time. It’s: “Lord Jesus Christ Son of God, have mercy on me a sinner!”  or just:“Lord Jesus Christ, have mercy on me !” The Jesus Prayer according to numerous Church Fathers is “essential” to our spiritual growth. The Jesus Prayer proclaims our faith and humbles us by asking mercy for our sinfulness. The Jesus Prayer is thought to be …

Како да се однесуваме во храмот

Во црква се оди со смирение во срцето, со голема почит кон храмот, но пред сè со вера и надеж во Бога, бидејќи во Неговиот дом влегуваме. Исто така, многу е важно предходно да се измириме со секој што ни згрешил или кому ние сме му згрешиле, зашто само на тој начин правилно сме ги сфатиле зборовите од Светото Писмо: И така, ако принесуваш дар на жртвеникот и таму се …

The heart must be soft – st. Seraphim Rose

We should not think we can be hard and cold and correct and still be Christians. Being correct is external side of Christianity. It’s important but not of first importance. Of primary importance is the heart. The heart must be soft, the heart must be warm. If we do not have this warm heart, we have to ask God to give it, and we have to try ourselves to do …

Како правилно да го изобразуваме крсниот знак

Најпрво, ги составуваме палецот, показалецот и средниот прст од десната рака, а преостанатите два прста ги свиткуваме надолу. Така составени, трите прсти ги ставаме на челото, велејќи: во името на Отецот , потоа под градите, изговарајќи ги зборовите: и Синот, на десното рамо, а потоа на левото, велејќи: и Светиот Дух. Амин. Трите соединети прсти ја означуваат нашата вера во Пресвета Троица, во Отецот и Синот и Светиот Дух,  а …

Поука за Благовештение

Свети Климент Охридски   Сега е потребно браќа, велегласно да ги изговорам пред вас ангелските зборови, како што за овој свет ден говори апостол Павле. Правејќи го извесно светото празненство, тој вели: „Ноќта помина, а денот се приближи“. (Рим. 13, 12).​​Денес, навистина, Синот Божји, Господ Бог наш неискажливо се смести во човечко тело, сакајќи со своето вооплотување да го обожи созданието на Своите раце, и пак во рајот да го …