Соопштение: Распоред за престојните Велигденски богослуженија  во црквата „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

EASTER SCHEDULE OF THE SERVICES FOR HOLY WEEK

 

13 April – GREAT THURSDAY:

 • DIVINE LITURGY of St.Basil the Great with holy anointment oil @ 9:00 am
 • 6:30pm: READING OF THE 12 GOSPELS and The bringing out of the Holy Cross

 

14 April – GREAT FRIDAY:

 • Vespers with the bringing out of the shroud (plashtanica) (Strict fast) @ 9:00 am
 • Matins – BURIAL OF THE SHROUD @ 6:30pm:

 

15 April GREAT SATURDAY:

 • DIVINE LITURGY of St.Basil the Great with holy communion @ 9:00 am

 

15/16 April SATURDAU/SUNDAY:

 • Sunday Paschal midnight service @ 11:30pm:

HOLY PASCHA- EASTER PASCHAL DIVINE LITURGY with holy communion16 April

SUNDAY

 

16 April Sunday:

 • 8:00am-10:30am Holy Communion

 

17 April Easter Monday:

 • 9:00am Holy Liturgy

 

18 April Easter Tuesday:

 • 9:00am Holy Liturgy

 

21 April Friday:

 • 9:00am Holy Liturgy

 

Christ is Risen! Indeed He is Risen!!!

 

 

РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА СТРАСНАТА НЕДЕЛА И ВЕЛИГДЕН

 

13 Април, ГОЛЕМ ЧЕТВРТОК:

 • Литургија на свети Василиј Велики 9:00
 • Читање на 12те СТРАДАЛНИ ЕВАНГЕЛИЈА и Изнесување на Крстот – 18:30

 

14 Април, ГОЛЕМ ПЕТОК:

 • Изнесување на Плаштаница – 9:00
 • Оплакување на Спасителот Господ Исус Христос – 18:30

 

15 Април, ГОЛЕМА САБОТА:

 • Света Василиева Литургија со причест – 9:00

 

15/16 Април – ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН:

 • Литија околу храмот и објава на Христово Воскресение, со Литургија на Св. Јован Златоуст и причест – 23:30

 

16 Април, недела

 • 8:00- 10:30 Светата Причест

 

17 Април – Велигден ден 2

 • 9:00 светa Литургија

 

18 Април Велигден ден 3

 • 9:00 светa Литургија

 

21 април, петок

 • 9:00 светa Литургија

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА – НАВИСТИНА ВОСКРЕСНА!!!