Соопштение за храмовата слава „Свети вмч. Георгиј“

Macedonian Orthodox Church – Ohrid Archbishopric
Diocese of Australia – Sydney

Македонска Православна Црква – Охридска архиепископија
Австралиско – сиднејска епархија

 

Со Благослов на надлежниот архиереј, Mитрополитот г. Тимотеј, Македонската Православна Црква „Св. великомаченик Георгиј и Пресвета Богородица” во Епинг, на 6-ти мај 2017 година ја одбележува својата храмова слава – „Свети великомаченик Георгиј”, свеченоста ке започне на 5 мај во 07.00 pm со Вечерна богослужба, потоа свеченото прославување ќе продолжи утрото на 6-ти мај во 9.00 ам со Златоустова литургија, која ке ја богослужи парохискиот свештеник о. Климент Станковски. После Богослужбата ќе се изврши Водосвет и Благословување на Славски колач.

Во сабота на 6-ти мај 2017г. Македонската Православна Општина за Мелбурн и Викторија (МПОМВ) ќе ја одбележи 114-та  годишнина од смртта на Гоце Делчев.

Точно во 11.00 часот ке се изврши панихида пред бистата на Гоце Делчев, а потоа делегации на Македонските организации, друштва и спортски клубови, ќе положат свежи цвеќиња и венци пред бистата на Гоце Делчев, која се наоѓа во дворот на МПОМВ на 512-514 High Street, Ep- ping, Victoria.

Веднаш по свеченоста, МПОМВ ќе приреди топол прием на сите присутни во помошните простории на црквата. Сите Македонци, како и други, се добредојдени да присуствуваат и учествуваат на свечената комеморација. Македонските организации, друштва и спортски клубови, кои се заинтересирани да учествуваат со свои делегации за положување на свежи цвеќиња и венци, за пријава на истите, ве молиме да се јавите кај претседателот на МПОМВ – Мирчо Ангеловски на телефон: 0400 305 208.

Сите сте добредојдени!
Мирчо Ангеловски,

Претседател на Македонска Православна Општина за Мелбурн и Викторија

 

 

„Saint George & Saint Mary“ – Macedonian Orthodox Church– Epping

Македонска православна црква „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ – Епинг

 

12 – 514 High St. Epping Vic. 3076

P.O. Box 75 Epping Vic. 3076

Tel: (03) 9408 8282

Fax: (03) 9408 8575