Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Свети Наум Охридски“ во Аделаид (Јужна Австралија)

 Живот си, Христе,

но в гроб Те ставија,

ангелските воинства се исплашија,

славејќи го Твоето смирение

 

На 06. 04. 2018 година,  во навечерието на светата и Велика Сабота од Страсната седмица, во црковната општина „Свети Наум Охридски“ во Аделаид, архимандритот Гаврил (Галев) отслужи Утрена богослужба на која, пред гробот и Христовата плаштаница, беа испеани Статиите на Оплакувањето Христово.

По литијата и трикратниот опход околу храмот, верниот народ поклонувајќи се ја целива плаштаницата и ги возвеличи Христовите страдања и доброволното погребение.