HOMILY ON THE ASCENSION – ABBOT GAVRIL

In the name of the Father, the Son and the Holy Spirit On this day, we celebrate the event Jesus’ ascension into heaven. [Feast of Ascension – when Christ ascended to heaven (Acts. 1, 1-12; Mark. 16, 12-19, Luke 24, 50-52). After the Lord Jesus Christ was crucified on the cross to redeem our sins and deliver us from death, in the third day He was raised from the dead. …

Житие на Епископот Велички Гаврил

За светата личност за која се дрзнувам да пишувам, не сум достоен ниту да помислам, а дури и неговото име го носам и го сквернам. Го молам светителот да ми прости, но и да ме благослови и да ми ја просветли мислата успешно да го завршам пишувањето на ова негово кратко житие, како еден мој најмал дар и благодарност кон него. Потекнуваме од ист град, па дури и од исто …

Jesus Prayer – Prayer of the Heart

The Jesus Prayer is very simple, but so strong in same time. It’s: “Lord Jesus Christ Son of God, have mercy on me a sinner!”  or just:“Lord Jesus Christ, have mercy on me !” The Jesus Prayer according to numerous Church Fathers is “essential” to our spiritual growth. The Jesus Prayer proclaims our faith and humbles us by asking mercy for our sinfulness. The Jesus Prayer is thought to be …

СИМВОЛОТ НА ВЕРАТА

Верувам во Единиот Бог Отец, Вседржител, Творец на небото и на земјата и на сè видливо и невидливо; И во Единиот Господ Иисус Христос, Синот Божји, Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови ; Светлина од Светлина, вистински Бог од Бога вистински, роден, нестворен, единосуштен на Отецот, преку Кого сè станало; Кој заради нас луѓето и заради нашето спасение слезе од небесата и се воплоти од Светиот Дух …

Господовата молитва

„ Оче наш “ ( Матеј 6, 9-13 и Лука 11, 2-4 ) Оче наш, Кој си на небесата, да се свети името Твое, да дојде царството Твое, да биде волјата Твоја, како на небото, така и на земјата. Лебот наш насушен дај ни го денес и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должниците, и не воведувај нè во искушение, но избави …