Како да се однесуваме во храмот

Во црква се оди со смирение во срцето, со голема почит кон храмот, но пред сè со вера и надеж во Бога, бидејќи во Неговиот дом влегуваме. Исто така, многу е важно предходно да се измириме со секој што ни згрешил или кому ние сме му згрешиле, зашто само на тој начин правилно сме ги сфатиле зборовите од Светото Писмо: И така, ако принесуваш дар на жртвеникот и таму се …

Кратко житие на светиот великомаченик Георгиј Победоносец

Овој славен и победоносен светител беше роден во Кападокија од богати и благочестиви родители. Татко му пострада за Христа, а мајка му се пресели во Палестина. Кога порасна, Георгиј отиде во војска и во својата дваесетта година го стекна чинот трибун и како таков служеше при царот Диоклецијан. Кога овој цар започна страшно гонење на христијаните, Георгиј истапи пред него и одважно исповеда дека е христијанин. Царот го фрли во …

Свети Кипријан Слепченски

Синаксар Во 17от/30от ден од месецот Април спомен празнуваме на светиот свештеномаченик Кипријан, игумен на славната Слепченска обител на чесниот Претеча, кој пострада во оган од нечестивите Агарјани во 1780 г. Во времето кога заради гревовите човечки, Бог допушти Исмаилќаните да завладеат со Балканските земји, една група од нивни арамии ја нападна славната Слепченска обител на чесниот Претеча на Велики четврток во 1780 г. Притоа свирепо го мачеа игуменот Кипријан …

The heart must be soft – st. Seraphim Rose

We should not think we can be hard and cold and correct and still be Christians. Being correct is external side of Christianity. It’s important but not of first importance. Of primary importance is the heart. The heart must be soft, the heart must be warm. If we do not have this warm heart, we have to ask God to give it, and we have to try ourselves to do …

Како правилно да го изобразуваме крсниот знак

Најпрво, ги составуваме палецот, показалецот и средниот прст од десната рака, а преостанатите два прста ги свиткуваме надолу. Така составени, трите прсти ги ставаме на челото, велејќи: во името на Отецот , потоа под градите, изговарајќи ги зборовите: и Синот, на десното рамо, а потоа на левото, велејќи: и Светиот Дух. Амин. Трите соединети прсти ја означуваат нашата вера во Пресвета Троица, во Отецот и Синот и Светиот Дух,  а …