Именденска честитка од името на Епархијата до надлежниот архиереј г. Тимотеј

 

МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

АВСТРАЛИСКО – СИДНЕЈСКА ЕПАРХИЈА

До:

                                                                                                    Неговото Високопреосвештенство

                                                                                       Митрополитот Дебарско-кичевски

                                                                                       и Администратор Австралиско-сиднејски

                                                                                                                   г. Tимотеј

 

„Така треба да  свети пред луѓето и вашата светлина за да ги видат вашите добри дела и да Го прослават вашиот Отец, Кој е на небесата“.

(Матеј 5,16)

 

Ваше Високопреосвештенство,

ја имамe особената чест да Ви се обратиме со следнaтa:

Ч Е С Т И Т К А

 

Благословете почитуван Митрополите и дозволете да Ви се обратиме со оваа скромна честитка по повод Вашиот именден, од името на сите членовите на Австралиско – сиднејската православна епархија.

Информативната служба се придружува и ги пренесува многубројните честитки од: Епархискиот управен одбор (ЕУО); Епархискиот црковно-просветен совет (ЕЦПС); Македонската православна младина на Австралија (МОYA), Одборите на храмовите низ епархијата и секако честитките од чесното свештенство и сиот верен народ.

Со особена радост, собрани во единство и едномислие, Ви го честитаме Вашиот именден и чествувајќи го Вашиот закрилник пред Господа, светиот апостол Тимотеј, Го молиме Троедниот Бог – да Ве дарува со долголетие, крепко здравје, татковска љубов, сила и мудрост за правилно да раководите со Вашата Богомдарувана и доверена паства и да зрачите по примерот и ревноста на светиот апостол Тимотеј, кој целиот свој живот го помина во мисија за ширење на верата и на Светата Црква.

 

НА МНОГАЈА И БЛАГАЈА  ЛЕТААА, ВИСOКOПРЕОСВЕТЕНИ ВЛАДИКО!!!

 

Просејќи архипастирски благослов, ја целиваме Вашата света десница, замолувајќи Ве да го примите изразот на нашето високо почитување.

 

Христос посреде нас!  Е, и ќе биде!

 

 

                                                                      Од името на сите членови на Австралиско-сиднејската епархија:

Управата, телата и органите, одборите и

секако од чесното свештенство и верниот народ

во Сиднеј – Викторија,

04. 02. 2024 година

 

Епископот е икона Христова во Црквата, тој ја олицетворува полнотата на Црквата и нејзиното единство, и неединството со него значи раскинување со Црквата. Заедницата со владиката значи единство со Црквата: „каде е епископот – таму нека бидат и верните, зашто каде е Христос – таму е и соборната Црква“

Свети Игнатиј Богоносец