СООПШТЕНИЕ: РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ 2017 ГОДИНА во Соборниот епархиски храм на Македонската православна црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Сиденхам, Мелбурн

04.2017 – НЕДЕЛА – ЦВЕТНИЦИ – Света Божествена Литургија, почеток во 9,00 наутро. 04.2017 – ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК – Света Божествена Василиева Литургија, почеток во 9,00 наутро. По Литургијата ќе се отслужи Општ Маслосвет; ВЕЧЕРТА – Утрена богослужба со читање на 12 Евангелија за Христовите страдања, ИЗНЕСУВАЊЕ НА РАСПЕТИЕТО ХРИСТОВО, почеток во 7.00 часот навечер. 04.2017 – ВЕЛИКИ ПЕТОК – ЦАРСКИ ЧАСОВИ со ВЕЧЕРНА Богослужба и ИЗНЕСУВАЊЕ НА ПЛАШТАНИЦАТА, почеток во …

СООПШТЕНИЕ ЗА ВЕЛИГДЕНСКИТЕ БОГОСЛУЖБИ ВО ЦРКВАТА „СВЕТИ НИКОЛА“ КАБРАМАТА 2017

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК – 13–ти април   8:30 наутро: Света Василиева литургија, на крајот ќе има Причесна и Маслосвет; 6:00 навечер: Читање на дванаесетте евангелија за Христовите спасителни страдања.     ВЕЛИКИ ПЕТОК – 14–ти април   8:30 наутро: Царски часови и изнесување на Плаштаницата; 6:00 навечер: Христово погребение со пеење на трите статии.   ВЕЛИКА САБОТА – 15–ти април 30 наутро: Света Василиева Литургија и Света Причест; 11:30 навечер: Пред …

СООПШТЕНИЕ: РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ 2017 ГОДИНА во храмот „Свети Никола “ – Перт, Западна Австралија

04.2017 – НЕДЕЛА – ЦВЕТНИЦИ – Света Божествена Литургија, почеток во 9,00 наутро. 04.2017 – ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК – Света Божествена Василиева Литургија, почеток во 8,30 наутро. По Литургијата ќе се отслужи Општ Маслосвет; ВЕЧЕРТА – Утрена богослужба со читање на 12 Евангелија за Христовите страдања, ИЗНЕСУВАЊЕ НА РАСПЕТИЕТО ХРИСТОВО, почеток во 6.30 часот навечер. 04.2017 – ВЕЛИКИ ПЕТОК – ЦАРСКИ ЧАСОВИ со ВЕЧЕРНА Богослужба и ИЗНЕСУВАЊЕ НА ПЛАШТАНИЦАТА, почеток во …

Новости од Австралиско – сиднејската епархија: Со благослов на Неговото Високопресвештенство г. Тимотеј е изградена официјална веб страница на Епархијата – http://mpcaus.org

На епархиското собрание на Австралиско – сиднејската епархија, одржано на 11. 01. 2017 во Мелбурн се донесе одлика да се формира „Епархиски Просветен Одбор“ (ЕЦПО), кој ќе се грижи за просветата и издавачката дејност во Епархијата. Идејата потекна од насушната потреба на нашиот народ за духовно пресветлување и познавање со нашата вера. По тој повод ЕЦПО се зафати со работа на неколку проекти од кои некои веќе се реализирани, а …

СООПШТЕНИЕ ОД ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ НА АВСТРАЛИСКО-СИДНЕЈСКАТА ЕПАРХИЈА

На 11.01.2017 година, во просториите на „Шелдон ресепшн“ во Мелбурн, Австралија, се одржа редовно Генерално собрание на Австралиско-сиднејската епархија, под раководство на претседателот на истото, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Дебарско-кичевски и Администратор Австралиско-сиднејски г. Тимотеј, а на кое беа разгледани повеќе прашања од животот на Епархијата. Во продолжение ви го пренесуваме во целост соопштението од Генералното собрание. СООПШТЕНИЕ Од редовното Епархиско собрание на Австралиско-сиднејската епархија одржано на 11.01.2017 година во просториите …